a
Diëtistenpraktijk Marije van Dun heeft 3 locaties, waarvan 2 locaties in Rijen en 1 locatie in Dorst. Bij het maken van een afspraak kan je altijd je voorkeur van locatie opgeven.
vrijdag t/m zondag: Gesloten

Laatste nieuws

Title Image
Home  /  CVRM

CVRM en voeding

Wat is CVRM?
CVRM staat voor CardioVasculair RisicoManagement, ofwel de aanpak om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen of bestaande klachten te verminderen.
Bekende hart- en vaatziekten zijn hartinfarct, beroerte, hartkramp en etalagebenen.

De oorzaak van hart- en vaatziekten is een vernauwing van de bloedvaten (aderverkalking). Door zo’n vernauwing krijgen bijvoorbeeld de hersenen of het hart niet genoeg bloed. Op die manier kan een beroerte of een hartinfarct optreden.

Sommige mensen hebben een grotere kans kans op hart- en vaatziekten. Dit komt doordat zij bepaalde ziekten hebben of met andere problemen of gewoontes te maken hebben, bijvoorbeeld: roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes, ongezond eetpatroon, te weinig bewegen,
overgewicht, nierschade, hart- en vaatziekten in de familie of veel stress.

Voeding

Wat er gegeten en gedronken wordt, heeft invloed op het risico op hart- en vaatziekten. Dit komt doordat wat we eten en drinken zowel positieve als negatieve gevolgen kan hebben voor het cholesterol, de bloeddruk, bloedglucosewaarden en het lichaamsgewicht. Gezonde voeding bevat genoeg energie en voedingsstoffen voor het lichaam: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen, vezels en genoeg vocht. Met goede voeding is er een kleinere kans op diabetes, kanker en er is ook een kleinere kans op ziekten van hart en bloedvaten. Bij hart- en vaatziekte ligt de nadruk bij het verkleinen van het risico op hart- en vaatziekten, met name op vet, zout en vezels.
Het is belangrijk om verzadigd vet zoveel mogelijk te vervangen door (meervoudig) onverzadigd vet en complexe koolhydraten.
Ook kan het verminderen van de hoeveelheid zout (natriumchloride) een positief effect hebben op de bloeddruk.
Voldoende vezels in de voeding zijn ook erg belangrijk. Vezels zijn afkomstig van volkoren granen, groenten en fruit.