a
Diëtistenpraktijk Marije van Dun heeft 3 locaties, waarvan 2 locaties in Rijen en 1 locatie in Dorst. Bij het maken van een afspraak kan je altijd je voorkeur van locatie opgeven.
vrijdag t/m zondag: Gesloten

Laatste nieuws

Title Image
Home  /  Sport & overgewicht

Sport & overgewicht

Sport & overgewicht

Overgewicht kan bij sporten een beperkende factor zijn. Bij overgewicht (en in een verder stadium obesitas) is er verhoudingsgewijs een te hoge opstapeling van vet in het lichaam, wat veel verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Overgewicht kan veel effect hebben op je prestaties bij het sporten en ook vergroot het de kans op blessures.

Er zijn twee manieren om te meten of dat er sprake is van overgewicht/ obesitas.
I Door meting van de Body Mass Index (BMI), ook wel bekend als de Queteletindex (QI), dit zegt verder niks over de samenstelling van je lichaam.
II Door meting van de middelomtrek. Het meten van de middelomtrek geeft je een beter inzicht in de gezondheidsrisico’s van je overgewicht of obesitas. Hiermee wordt gekeken naar vetstapeling in de buikholte. Vet stapeling in de buikholte rondom de organen brengt een verhoogd gezondheidsrisico met zich mee.

Gezondheidsrisico’s:

Het meten van de middelomtrek geeft je een beter inzicht in de gezondheidsrisico’s van je overgewicht of obesitas. Hiermee wordt gekeken naar vet stapeling in de buikholte. Vet stapeling in de buikholte rondom de organen brengt een verhoogd gezondheidsrisico met zich mee. Denk hierbij
aan hart- en vaatziekten, maar ook aan spier- en skeletaandoeningen en bepaalde vormen van kanker. Diabetes en ademhalingsproblemen komen daarnaast veel voor bij mensen met obesitas.
Het risico op deze ziektes en aandoeningen wordt groter met de toename van het overgewicht.

Risico’s bij sporten met overgewicht:
Het risico bij sporten met overgewicht is dat je een verhoogde kans hebt op overbelasting van gewrichten, spieren en pezen. De uitdaging is te kunnen sporten zonder het musculoskeletale letsel risico te verhogen. Wij als diëtist kunnen je hierbij hulp bieden en samen met jou een traject te starten om je gewicht weer op een gezond niveau te krijgen.