a
Diëtistenpraktijk Marije van Dun heeft 3 locaties, waarvan 2 locaties in Rijen en 1 locatie in Dorst. Bij het maken van een afspraak kan je altijd je voorkeur van locatie opgeven.
vrijdag t/m zondag: Gesloten

Laatste nieuws

Title Image
Home  /  Sport & maag/darmproblemen

Sport & maag/darmproblemen

Sport jij ook? En heb je wel eens buikpijn? Lees dan verder…

Sporten kan invloed hebben op het maag-darmstelsel. Dit is het stelsel wat verantwoordelijk is voor de opname van belangrijke voedingsstoffen uit de voeding die het lichaam goed kan gebruiken, zeker tijdens het sporten. Het is belangrijk dat dit stelsel dan werkt, zonder dat je dit merkt en je gewoon je voeding kan verteren zonder klachten.

Dit is alleen niet altijd het geval, sporten kan klachten uitlokken (zuurbranden, opgeblazen gevoel, obstipatie of juist diarree, etc.) Deze klachten kunnen gerelateerd zijn aan welke sport je gaat beoefenen (voor hardlopen geldt bijvoorbeeld dat de loopbeweging op zichzelf een stimulerend effect heeft op het maag-darm kanaal), het type voeding dat je kiest of de timing hiervan. Zo kan het heel veel uitmaken wat je doet vooraf aan de training of juist tijdens de training of wedstrijd.
Daarnaast kan het gekozen voedingsmiddel voor de ene persoon heel goed werken en voor de andere als en steen op de maag liggen.

Er zijn algemene maatregelen om maag-darm klachten tijdens of na het sporten te voorkomen :

Wat juist goed is om te doen:

  • Zorg dat je ten laatste twee uur voor inspanning al je belangrijke voedingstoffen die je nodig hebt, gegeten hebt (voldoende koolhydraten en eiwitten).
  • Eet je maaltijd voor inspanning langzaam (goed kauwen en bewust eten).
  • Drink minimaal 1,5L vocht (het liefste water, maar thee/koffie, melk, etc. telt ook mee) per dag.

 

Wat je beter niet kan doen:

  • Vermijd vette en/of vezelrijke voeding vlak voor inspanning (bv salades).
  • Vermijd voeding met bewerkte suikers vlak voor inspanning.
  • Vermijd cafeïne vlak voor inspanning als je een gevoelig maag-darmstelsel hebt
  • Vermijd voedingsmiddelen met zoetstoffen zoals aspartaam.