Sport & herstel
Sport & herstel na inspanning
Vaak wordt er veel aandacht besteed aan de training of de wedstrijd zelf, maar het is net zo belangrijk om aandacht te schenken aan je herstel. Het is belangrijk dat er een goede balans is tussen beide.
De duur van je herstel varieert. Heb je een druk leven? Dan kan je herstel bijvoorbeeld langer duren, dan wanneer je leven voortkabbelt. Omdat je herstel situatie afhankelijk is en je de ene keer dus sneller hersteld dan de andere keer (zelfs bij dezelfde soort inspanning), is het altijd belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert.
Spierpijn en/ of vermoeidheid is een duidelijk signaal dat je nog niet hersteld bent, maar wat kan je er mee? Soms zijn de signalen ook minder duidelijk en weet je niet waar je klachten ineens vandaan komen? Zware benen die niet meer goed herstellen, pijntjes die zich afwisselen, een blessure die niet wil herstellen, etc. En wat ga je doen als je geen stress of te druk hebt en je inspanning & rust voor je gevoel in balans zijn, maar je herstel toch moeizaam gaat?
De invloed van voeding kan hierin een grote rol van betekenis zijn. Het kan het raadzaam zijn eens kritisch te kijken naar je voeding en de timing hiervan. Maar ook wat je inhoudelijk eet. De oorzaak van een moeizaam herstel kan heel verschillend zijn. Wij als diëtist kijken graag met je mee. Het zou zomaar kunnen zijn dat je met je voeding nog heel veel kan bereiken.
Een paar tips waar je zelf al mee aan de slag kan:
→ Als je meteen naar je werk moet of andere verplichtingen hebt, maak dan vooraf een aantal gezonde snacks en een flesje drinken klaar die je voor na de training meeneemt.
→ Gezonde snacks bestaan uit voldoende eiwitten, een beetje vet en wat complexe koolhydraten om je lichaamsvoorraden weer aan te vullen.