a
Diëtistenpraktijk Marije van Dun heeft 3 locaties, waarvan 2 locaties in Rijen en 1 locatie in Dorst. Bij het maken van een afspraak kan je altijd je voorkeur van locatie opgeven.
vrijdag t/m zondag: Gesloten

Laatste nieuws

Title Image
Home  /  Sport & ondergewicht

Sport & ondergewicht

Sport & ondergewicht

Ben je fanatiek aan het sporten, dan is het gewicht van groot belang bij het neerzetten van je prestatie. Je moet tenslotte alles zelf meedragen en hoe lichter je gewicht hoe beter het resultaat vaak. Hier zit echter een grote maar aan, je hebt hier namelijk ook te maken met een ondergrens.
Wanneer je gewicht te laag is voor je lengte kan het juist je prestatie weer negatief beïnvloeden.
Je wordt dan ook kwetsbaarder voor ziekte, blessures, moeizamer herstellen na inspanning, spiermassa verlies (en daardoor kracht), etc.

Ondergewicht is eenvoudig vast te stellen met de Body Mass Index (BMI) en het meten van de middelomtrek.

Er kunnen bij ondergewicht makkelijk tekorten ontstaan, die vage klachten geven. Ondergewicht is een risico-indicator voor ondervoeding. Je herkent ondervoeding o.a. aan de volgende klachten:
* Verminderde spiermassa (kracht neemt af)
* Verminderde hart- en longcapaciteit (eerder moe of uitgeput voelen)
* Afname vetweefsel onder de huid
* Dunne droge huid, droog haar, haaruitval en/of extra haargroei op je lijf
* Vermoeidheid ( en niet meer goed opknappen)
* Verminderde eetlust/ geen honger gevoel
* Lusteloosheid/ onverschillig
* Vaak koud hebben
* Verminderde wondgenezing

Bij de behandeling van ondervoeding wordt de nadruk gelegd op voldoende inname van eiwit en energie. Je spieren zijn je menselijke motor en zorgen voor een goede balans, kracht, beweging, celopbouw, ondersteuning van het immuunsysteem, etc. Met een uitgebalanceerde voeding kan je enorme winsten boeken op je gezondheid, welbevinden en sportprestaties.