COPD en voeding
Wat is COPD?
De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Dit is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.
COPD is een blijvende longziekte waarbij de longen zijn beschadigd. Je hebt minder zuurstof en ademen is moeilijker. In ons land hebben zo’n 600.000 mensen COPD.
Er zijn verschillende gradaties van COPD waardoor de klachten bij de ene patiënt een stuk erger kunnen zijn dan bij de andere.
Klachten
Klachten die veel voorkomen bij COPD zijn kortademigheid, vermoeidheid en chronisch hoesten met opgeven van slijm. Deze klachten kunnen de energiebehoefte van het lichaam en de voedselinname beïnvloeden, waardoor het lichaamsgewicht kan veranderen.
Dagelijkse dingen zoals aankleden, boodschappen doen of een stukje wandelen kunnen erg lastig zijn.
Goed gewicht
Mensen met COPD hebben een goed gewicht als de Body Mass Index (BMI) tussen de 21 en 30 ligt. Dit getal zegt iets over de lenge-gewichtsverhouding. Deze BMI is te berekenen door het lichaamsgewicht te delen door de lichaamslengte x de lichaamslengte. Bijvoorbeeld 80 kg delen door 1,80 x 1,80 geeft een gezonde BMI van 24,7. Een goed lichaamsgewicht kan beschermen tegen ernstige en steeds terugkerende infecties.
Ondergewicht of gewichtsverlies
Bij COPD verbruikt het lichaam extra energie doordat het lichaam hard werkt tegen ontstekingen in de longen en doordat ademhalen meer energie kost. Genoeg eten kan dan ook lastig zijn. Eén op de vier mensen met COPD heeft last van ondergewicht, een BMI lager dan 21.
Als mensen met COPD afvallen is er vaak ook een afname van de spiermassa. De afname van spiermassa vindt plaats bij de ademhalingsspieren, maar ook in armen en benen. Het is dan ook van groot belang om zwaarder te worden in het geval van ondergewicht.
Overgewicht of gewichtstoename
De klachten van COPD kunnen ook het tegenovergestelde veroorzaken. Kortademigheid en vermoeidheid kunnen er namelijk voor zorgen dat mensen minder bewegen en erg veel zitten en liggen. Hierdoor wordt de energiebehoefte van het lichaam lager. Ook kan door gebruik van medicijnen zoals Prednison het gewicht toenemen. Maar ook stoppen met roken kan de energiebehoefte van het lichaam verlagen.
Voeding
Eiwitten (ook wel proteïnen) spelen een belangrijke rol bij COPD. Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstoffen voor de spieren. Er zijn extra eiwitten in de voeding nodig om spieren te behouden of op te bouwen. Dierlijke eiwitten komen vooral voor in vlees, kip, vis, kaas, eieren, melk en melkproducten zoals karnemelk, yoghurt, kwark en vla. Plantaardige eiwitten zitten voornamelijk in peulvruchten (soja, kapucijners, bruine bonen, linzen) en noten, maar ook een snee volkoren brood bevat eiwitten. Eiwitten en bewegen zorgen samen voor een goede spieropbouw.
Indien er sprake van overgewicht is, is het is belangrijk om minder calorieën te gebruiken maar wel voldoende eiwit. Bij ondergewicht zijn zowel voldoende eiwitten als extra energie (in de vorm van vetten en koolhydraten) van belang. Eventueel aangevuld met medische drinkvoeding.
Mensen met COPD hebben een verhoogd risico op botontkalking, dit verhoogt de kans op botbreuken. Dit komt onder andere door het gebruik van bepaalde medicijnen. Maar ook doordat mensen met COPD vaak minder bewegen wordt de kans op botontkalking vergroot. Het risico neemt verder toe wanneer de dagelijkse voeding te weinig calcium en vitamine D bevat.
Praktische tips
-Slijm die soms in de mond wordt ervaren na het drinken van melk, is een ander soort slijm dan het slijm dat bij COPD vaak wordt opgehoest. Een slokje water na het drinken van melk zorgt ervoor dat het speeksel niet meer zo slijmerig aanvoelt. Karnemelk en yoghurt geven sowieso veel minder slijmvorming.
-Begin uitgerust aan de maaltijd en zorg voor kleine maaltijden goed verdeeld over de dag. Dit werkt het prettigst bij kortademigheid of vermoeidheid
– Eet langzaam en kauw goed, slik daarna de hap in 1x door. Haal goed adem voordat de volgende hap wordt genomen.
-Ondanks de vermoeidheid of kortademigheid is het belangrijk om in beweging te blijven. Dit houdt de conditie, spiermassa en het gewicht op peil.