a
Diëtistenpraktijk Marije van Dun heeft 3 locaties, waarvan 2 locaties in Rijen en 1 locatie in Dorst. Bij het maken van een afspraak kan je altijd je voorkeur van locatie opgeven.
vrijdag t/m zondag: Gesloten

Laatste nieuws

Title Image
Home  /  Sport & kramp

Sport & kramp

Kramp tijdens en/ of na de inspanning

We kennen allemaal dat gevoel wel, ineens een ongecontroleerde felle steek in je bovenbeen, kuit of tenen…Kramp!! Alle spiervezels van een bepaalde spier of spiergroep trekken met volle kracht allemaal tegelijkertijd samen,waarbij vaak een gevoel van machteloos lijden ontstaat. Maar ben je daadwerkelijk machteloos?

Je kan wel degelijk actie ondernemen. Hieronder al 5 tips om kramp te voorkomen:

1 Drink voldoende, voor, tijdens en na het lopen. Vocht wordt regelmatig onderschat en komt vaak pas onder de aandacht bij heel warm weer. Letten op je vochtinname is altijd belangrijk ongeacht de weersomstandigheden. Je verliest altijd vocht tijdens het sporten en dat is niet altijd even goed merkbaar. Je kan hier al op inspelen voordat je training of wedstrijd begint.

2 Zorg dat je de juiste soorten van vocht tot je neemt en laat de timing hiervan kloppen.

3 Onderzoek welke voeding kramp kan voorkomen. Denk hierbij met name aan mineralen envitaminen. Suppletie kan nodig zijn om dit op orde te houden.

4 Als je regelmatig last hebt van spierkrampen is het raadzaam om de desbetreffende spiergroep sterker te maken, zodat je de lokale spier vermoeidheid uitstelt. Twee à drie keer per week gericht krachtoefeningen doen kan zeer veel effect hebben. Ook gewenning aan de intensiteit van de belasting door training helpt vaak krampklachten te verminderen.

Krampen komen voor bij mannen en vrouwen. Vaak komt het door te diep gaan tijdens een training of wedstrijd en onvoldoende aandacht voor herstel & rust naderhand. Het is in ieder geval belangrijk te weten dat je er iets mee kan doen en niet hulpeloos hoeft te wachten totdat het je overkomt.