a
Diëtistenpraktijk Marije van Dun heeft 3 locaties, waarvan 2 locaties in Rijen en 1 locatie in Dorst. Bij het maken van een afspraak kan je altijd je voorkeur van locatie opgeven.
zaterdag en zondag: Gesloten

Laatste nieuws

Title Image
Home  /  Gezonde leefstijl

Gezonde leefstijl

ALGEMEEN

Je hoort het steeds vaker, we werken allemaal steeds meer aan een gezonde leefstijl. Of we willen of we ‘moeten’ ermee aan de slag.

Maar wat bedoelen we eigenlijk met leefstijl?

Onder leefstijl verstaan we gedrag waarvoor een relatie met goede gezondheid of met gezondheidsproblemen is vastgesteld. (bron RIVM).
Dit gedrag kan bijvoorbeeld gaan over roken, alcohol, drugs, stress, ontspanning, beweging en voeding.
Gezond eten in combinatie met voldoende beweging (linkje naar sportkopje op deze site), niet roken, geen drugs en (nauwelijks) alcohol, voldoende slaap en ontspanning zorgen tezamen voor een gezonde leefstijl.

Met ons eigen gedrag kunnen we dus onze gezondheid zowel positief als negatief beïnvloeden.
Wij zullen hier vooral wat dieper ingaan op wat voeding kan betekenen binnen een gezonde leefstijl.

VOEDING DIE PAST BINNEN EEN GEZONDE LEEFSTIJL

Overal om ons heen is eten en drinken, steeds meer!
Maar wat is nou gezond en wat niet? Of is het niet zo zwart wit?
Over het algemeen zijn onderstaande tips op iedereen die gezonder wil eten en drinken van toepassing.

1)  Eet veel groenten en fruit
Eet elke dag veel groente en 2 stuks fruit. Dit kan de kans op hat- en vaatziekten en de kans op sommige soorten kanker verkleinen.
2) Eet vooral volkoren producten
Kies voor volkorenbrood en volkoren pasta. Maar probeer ook eens zilvervliesrijst. Deze producten bevatten meer vezels en vitaminen dan hun witte soortgenoten. Daarnaast geven ze langer een vol gevoel.
3) Eet vaker peulvruchten
Eet 1 keer per week of vaker peulvruchten. Bijvoorbeeld bruine bonen, witte bonen, sojabonen, linzen of kikkererwten. In peulvruchten zit o.a. eiwit, veel vezels en ijzer.
4) Kies voor gezonde vetten
‘Onverzadigde’ vetten zijn gezonde vetten en hebben vaak een gunstig effect op het cholesterol. Kies daarom voor producten zoals olijfolie, halvarine, vette vis en noten. Laat producten met ‘verzadigde vetten’ en transvetten liever zo veel mogelijk staan.
5) Zorg voor genoeg kalk
Kalk is nodig voor de aanmaak en het behoud van bot. Kalk zit niet alleen in melkproducten, maar ook in bijvoorbeeld amandelen en veel verschillende groentesoorten komt relatief veel kalk voor.
6) Wees zuinig met zout
Van nature komt zout voor in veel producten. Maar veel fabrikanten en mensen thuis voegen ook nog zout toe. Hierdoor krijgen we vaak te veel binnen. Kies daarom zo veel mogelijk voor andere smaakmakers zoals basilicum, koriander en munt. Maar ook kerrie, paprikapoeder en nootmuskaat kunnen een gerecht veel smaak geven. En uiteraard zijn ui en knoflook de ultieme smaakmakers.
7) Drink genoeg
Uw gevoel van dorst zorgt er meestal vanzelf voor dat u genoeg drinkt. Als u daar goed naar ‘luistert’, drinkt u vanzelf al ongeveer 1,5 liter per dag. Kies voor water, thee en koffie zonder suiker, of voor melk(vervangers). Genoeg drinken is bijvoorbeeld belangrijk voor de werking van uw darmen.
8) Eet niet de hele dag door
Eet elke dag 3 gezonde maaltijden. Uw lichaam heeft eigenlijk geen tussendoortjes nodig. Als u wel iets wilt eten tussendoor, dan kunt u  het beste kiezen voor een product dat u sowieso nodig heeft, zoals fruit, rauwkost of wat ongezouten noten.

ALCOHOL
Het advies is om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per week. Dit advies geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.
Meer drinken dan aanbevolen geeft alleen maar negatieve gezondheidseffecten. Het geeft verhoogde risico’s op beroerte, borstkanker, darmkanker en longkanker.
De in het verleden mogelijke eerder naar voren gekomen voordelen van alcohol wegen zeker niet op tegen de nadelen voor de gezondheid.
Mocht u wel alcohol drinken, drink dan minimaal 2 dagen in de week géén alcohol. Zo zorgt u ervoor dat het drinken geen gewoonte wordt.

VITAMINEN EN MINERALEN
In sommige gevallen is het nodig om extra vitaminen of mineralen te gebruiken.
Een aantal voorbeelden:
Heeft u een getinte of donkere huid? Dan is het belangrijk dat u elke dag extra vitamine D neemt.
Ook voor een aantal andere groepen is extra vitamine D goed, zoals jonge kinderen, zwangere vrouwen en 70+-ers.
En vrouwen die zwanger willen worden hebben extra foliumzuur (vitamine B11) nodig.

VEGETARISCH OF VEGANISTISCH ETEN
Gezond eten zonder vlees en vis hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Ook zonder vlees en vis kun je een volwaardig en gezond voedingspatroon hebben. Het is wel goed om te kijken of je genoeg eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnenkrijgt. Dit zijn voedingsstoffen die je vindt in vlees, maar ook in veel andere producten zoals noten, peulvruchten, kaas en eieren.

Als je een veganistisch eetpatroon hebt, neem je helemaal geen dierlijke producten. Dus geen vlees, vis, zuivel, eieren en E-nummers van dierlijke oorsprong.  Het is dan belangrijk om wel voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B12 en calcium binnen te krijgen. En ook jodium heeft soms extra aandacht nodig. Deze voedingsstoffen moeten dus op een andere manier geconsumeerd worden.  Ook door bepaalde voedingsmiddelen met elkaar te combineren worden bepaalde voedingsstoffen zoals ijzer beter opgenomen wat heel gunstig kan zijn bij een veganistisch eetpatroon.